Jdi na obsah Jdi na menu
 


Samotné vábení

jelen-lesni-105926.jpgO vábení jelenů již bylo napsáno nesčetné množství publikací. Vábení jelena je věc zapeklitá a náročná . Co je však důležité vědět je, že musíme vždy troubit slabšího jelena, než jaký se nám ozývá a pokud chceme jeleny roztroubit, použijeme vžy hlasu mladého jelena. Aúúa , Aúúúa , Aúúa. Mladý jelen začíná A, středně starý E a starý Ö. My se ale budeme vždy držet zpátky a budeme troubit raději mladého jelena, který se sice ozývá, ale má respekt. Pokud začneme v lese koncertovat, můžeme jít také brzo domů, neboť nádherně provedený starý jelen u laní je sice krásná věc pro ucho, ale při věkové skladbě naší jelení zvěře by byl spíše na škodu a jeleni, pokud zatroubíme starého rozlobeného jelelena spíše ztichnou.

 

Silnějšího jelena si můžeme dovolit zatroubit pouze tam, kde bezpečně víme, že zde jsou i jeleni vyšších věkových tříd. Vábení jelena lesního je tedy věda a měli bychom se s touto disciplínou zabývat intenzivně ještě před říjí. Záměrně zde nebudu zbytečně vypisovat notově, jak jelen troubí. Tento hlas se nedá napodobit písmeny. A na připravovaném CD a DVD. Majestátní troubení jelena můžeme napodobit spoustou různých pomůcek. Jako příklad uvádím cilindr od petrolejky, stvol bolševníku, špulka od nití, mořská mušle Tritonia zvaná tritonka, volský roh a různé tipy teleskopických vábniček typu Falhaber. Další méně známým způsobem je napodobování nosového tónu říjné laně. Existuje stará původní vábnička od firmy Hubertus, která tento tón nádherně napodobuje .

 

Staří fořti tvrdí, že je to v praxi někdy lepší, než samotné troubení. Nesmíme také zapomenout na imitaci agresivních projevů jelena, když tluče parožím do stromků a pařezů a hrabání během. Mám vždy u sebe pirštok z listnatého dřeva, pokud je dobře vyschlý, zvoní při úderu o větev nebo stromek jako paroh. Pokud máme již jelena blízko stačí zlomit větev nebo nohou zašustit na zemi. Jelen pak obvykle vyběhne a hledá domnělého soka. Ještě jedna věc. V zápalu lovu, kdy se snažíme přiblížit k jelenovi, často zapomínáme na laně, ty jsou mnohem ostražitější než samotní jeleni a mohou nám v poslední chvíli zkazit naši mnohdy hodinovou snahu o neslyšné našoulání.